Как да избера материя

Първо, „плат“ е материал, направен чрез преплитане на няколко влакна заедно. Някои материи използват комбинация от различни влакна, като след това материята се именува в зависимост от използваните влакна, техните шарки и внедрен производствен процес.

Естествени срещу синтетични материи

Първият специфичен детайл при материите зависи от вида на влакното. Има два вида: естествени и синтетични.
Естествените влакна се получават от растения и животни. Например, памукът идва от растения, докато коприната идва от копринени буби.

Синтетичните влакна, от друга страна, са направени изцяло синтетична материя, създадена от човека.

Изтъкани срещу плетени материи

Вторият специфичен детайл е използваният производствен процес. Отново има два вида: изтъкани и плетени.
Изтъканите са съставени от две парчета прежда, които се преплитат хоризонтално и вертикално на стан. Тъй като преждата се движи под ъгъл от 45 градуса, тъканта не се разтяга и обикновено е по-стегната и здрава от плетените платове.

Има три вида изтъкани материи: обикновена тъкан, сатенена тъкан и тъкан от кепър. Примери за популярни тъкани са шифон, креп, деним, лен, сатен и коприна.

За плетена тъкан ясен пример е ръчно плетеният шал; преждата е оформена в конструкция на свързваща верига, която й позволява да се разтегне значително. Плетените платове са известни с това, че са еластични и поддържат форма.

Примери за популярни плетени тъкани са дантела, ликра и мрежа.

Най-често използвани материи

Памук

Известен като най-популярния материал в света, памукът е лека, мека, естествена материя. Пухкавите влакна се извличат от семената на памучното растение. След това влакното се преде в плат, като може да бъде изтъкано или плетено.

Тази материя е възхвалявана заради удобството, гъвкавостта и издръжливостта ѝ. Тя е хипоалергенна и диша добре, въпреки че не изсъхва бързо. Памукът може да се намери практически във всеки тип дрехи: ризи, рокли, бельо. Въпреки това, той може да се набръчка и да се свие.

Памукът дава много видове допълнителни тъкани, включително chino, chintz, gingham и muslin.

Деним

Друг вид плат е денимът. Денимът е материя памучен кепър, изработен от преплетена памучна обвивка и бяла памучна прежда. Известен е със своята жива текстура, здравина, издръжливост и удобство.

Денимът се боядисва предимно с индиго за създаване на сини дънки, но се използва и за якета и рокли.

Лен

Следващата материя е лен, който е един от най-старите материали, познати на човечеството. Изработена от естествени влакна, тази здрава, лека материя идва от лененото растение, което е по-здраво от памука. Нишките от лен се предат в прежда, която след това се смесва с други влакна.

Ленът е абсорбиращ, хладен, гладък и издръжлив. Може да се пере в машина, но се нуждае от редовно гладене, тъй като лесно се мачка. Въпреки че може да се използва в облеклото, включително костюми, якета, рокли, блузи и панталони, се използва най-вече и в завеси, покривки, чаршафи, салфетки и кърпи.

Сатен

За разлика от повечето материи в този списък, сатенът не е направен от влакно; всъщност е една от трите основни текстилни материи и се прави, като всяка нишка е добре изплетена. Първоначално сатенът е правен от коприна, а сега се прави от полиестер, вълна и памук. Тази луксозна материя е лъскава, елегантна и хлъзгава от едната страна и матова от другата.

Известен със своята лъскава, гладка повърхност и лекота, сатенът често се използва във вечерни и сватбени рокли, бельо, корсети, блузи, поли, палта, връхни дрехи и обувки. Може да се използва и като подложка към други тъкани.

Коприна

иИзвестна като най-луксозната естествена материя в света, коприната е друг мек, елегантен избор на плат с плавно докосване и блестящ външен вид. Коприната идва от пашкула на копринените буба, които се срещат в Китай, Южна Азия и Европа.

Това е най-хипоалергенната, трайна, най-здравата естествена материя, въпреки че е трудна за почистване и деликатна за работа. Най-добре е да се пере на ръка или да се прави сухо почистване без вода. Подобно на дантелата, коприната е скъпа, поради трудоемкия, деликатен процес и превръщането на копринената нишка в прежда.

Коприната се използва най-вече в сватбени и вечерни рокли, ризи, костюми, поли, бельо, вратовръзки и шалове. Двата най-популярни вида са коприна шантунг и кашмир.

Полиестер

За разлика от другите тъкани, изброени тук, синтетиката всъщност обхваща няколко вида тъкани: найлон, полиестер и еластан. Синтетиката не се свива, за разлика от нежните тъкани и обикновено е устойчива на петна на водна основа.

Найлонът е напълно синтетично влакно, съставено от полимери. Известен е със своята здравина, гъвкавост и устойчивост. Найлонът също е дълготраен и се справя с износването, поради което често се среща във връхни дрехи, включително якета и парки.

Полиестерът са синтетични влакна и тъкани, създадени от нефтохимикали. Въпреки че е здрав, издръжлив и устойчив на бръчки и петна, полиестерът не диша и не абсорбира добре течностите. Вместо това, той е проектиран да отдалечава влагата от тялото. Повечето тениски, панталони, поли и спортни облекла са изработени от полиестер.

Може би най-популярният синтетичен материал е спандексът, който е направен от полиуретан. Известен също като ликра или еластан, спандексът е познат със своята лекота, еластичност и здравина, след като е смесен с няколко вида влакна. Този удобен, прилепнал по форма материал често се използва в дънки, трикотаж, рокли, спортни облекла и бански костюми.

Кадифе

Друг вид плат е мекото, луксозно кадифе, което най-вече се свързва със сложен производствен процес. Тази тежка, лъскава изтъкана материя има гладък мъхест ефект от едната страна. Качеството на текстила се определя от плътността на този мъх и начина, по който косъмчетата са закрепени към основната тъкан.

Кадифето може да бъде направено от памук, лен, коприна, найлон или полиестер, което го прави гъвкав материал, който е или нееластичен, или разтеглив. Често се използва в блузи, ризи, палта, поли, вечерни облекла и връхни дрехи.

Вълна

Това естествено влакно идва от руно от овца, коза, лама или алпака. Може да бъде плетена или изтъкана.

Вълната често се усеща като влакнеста и сърбяща, въпреки че поддържа тялото топло и е дълготрайна. Освен това не се набръчква и е устойчива на прах и износване. Тази материя може да бъде малко по-скъпа, тъй като трябва да се мие ръчно или да се почиства химически. Вълната се използва най-вече в пуловери, чорапи и ръкавици.

Видовете вълна включват туид, плат Cheviot, кашмир и вълна Merino.

Следващата ти покупка онлайн те очаква

Искаш директно да посетиш магазин на IVENTI

Стани част от IVENTI

Получи -10% отстъпка за следващата си онлайн поръчка при покупка над 100 лв.

* Отстъпката не може да се комбинира с други намаления.